Direct naar content

EN IEC 61482 - Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog

IEC 61482-2: 2009 Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische boog.

Deze norm is opgesteld voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevolgen van een elektrische boog. De bescherming tegen de gevolgen van een ‘electric arc’ kan op 2 manieren getest worden. In Europa wordt de EN IEC 61482-1-2, de zogenaamde ‘box’ test gebruikt (testmethode is vergelijkbaar met de EN 50354).

Wat houdt deze norm in?

Het betreft hier risico bij blootstelling aan een elektrische vlamboog. Het doek wordt blootgesteld aan een vlamboog die ontstaan is bij 4kA of 7kA door kortsluiting. De vlamboog duurt daarbij niet langer dan 500ms.
Bij deze materiaaltest wordt de warmte doorgang van het doek tijdens en na de test gemeten. Aan de hand van deze gegevens en een Stoll-curve wordt bekeken wanneer er een tweede graads brandwond ontstaat. Tevens wordt beoordeeld op navlammen, gatvorming, smelten e.d.

Naast het doek wordt er ook een jas getest. Hierbij wordt geen energetische waarde bepaald, maar de jas wordt na blootstelling aan de vlamboog gecontroleerd op mankementen met betrekking tot de naden, sluitingen en alle andere accessoires.

Op dit moment wordt in de norm IEC 61482-2 (nog) dit pictogram genoemd. Dit pictogram wordt echter als verwarrend beschouwd, omdat het gebruikt wordt voor isolerende kleding. Om die reden wordt door Centexbel het pictogram weggelaten. Het Duitse testinstituut (STFI) die deze test uitvoert stelt voor het vlammetje te blijven gebruiken. Beide pictogrammen zijn toegestaan.

Welke eisen worden er in de norm gesteld?

Als modeleisen worden de modeleisen van lasserskleding (ISO 11611) aangehouden.